מהי פסיכותרפיה גופנית?

חיבור בין הראש לגוף

הפסיכותרפיה הגופנית היא זרם בפסיכולוגיה, שייסד וילהלם רייך, תלמיד ועמית של פרויד, לפני כשבעים שנה. להבדיל מגישות בפסיכולוגיה, שהתמקדו בביטוי המילולי בלבד, הפסיכותרפיה הגופנית מחברת בין הביטוי המילולי לביטוי הגופני, בין הראש לשאר הגוף, מתוך התייחסות לאדם כהוויה שלמה. דרך תנועה, מגע, נשימה, ניתן להגיע לרבדים עמוקים של הנפש. דרך מילים, חלומות, דימויים ניתן להגיע לרבדים עמוקים של הגוף. החיבור בין הרבדים השונים בגוף-נפש חושף בפנינו אפשרויות חדשות, זרימה טובה יותר וביטוי קרוב יותר למהות הייחודית שלנו.

לא די לטפל ברובד המילולי

בפסיכותרפיה הגופנית הטענה המרכזית היא שלא די לטפל ברובד המילולי של האדם. חלק משמעותי ומכריע בעיצוב מבנה האישיות הייחודי לנו אנו מפתחים בתקופת החיים הטרום מילולית שלנו. חוויות יסוד מעצבות מתרחשות בזמן שאנו ברחם, בזמן הלידה ולאחר הלידה. לעיתים, כאשר אנו אומרים 'אין לי מילים לתאר את החוויה', אנו מתייחסים לחוויות ששורשיהן בתקופה הזו. המילים אינן נוגעות בחוויות האלו משום שהן לא משתייכות אליהן. אמונות יסוד כמו 'אין לי מקום בעולם, אני לא רצוי' יכולות לעיתים להיות קשורות לחוויות ברחם של הריון לא רצוי. חווית יסוד של 'אין לי כח לפלס את דרכי בעולם, אני חייבת שיוציאו אותי מהמקום שבו אני נמצאת' יכולה להיות קשורה לחוויה של לידה קיסרית שבה חווינו תחושות תקיעות, חוסר יכולת לצאת, סכנת חיים ולבסוף מפגש פתאומי עם העולם.

חוויות כגון אלו רשומות בגוף כדפוסים גופניים. מבלי שנדע הן יוצרות אצלנו תבניות התייחסויות מאוד בסיסיות לחיים ולעולם הסובב אותנו. עבודה עם מילים בלבד נוגעת רק בשכבות שנוצרו בתקופות מאוחרות יותר בחיים. היא אינה נוגעת בשורש. העבודה הגופנית מאפשרת לגעת בחוויות הראשוניות, לאפשר עיבוד ותובנה גופנית חדשה ובסופו של דבר לחבר את החוויה המתוקנת לתובנות מילוליות ותבניות התייחסות חדשות לעולם.

דפוסים גופניים משמשים מבנים נפשיים

העיצוב הגופני-נפשי אינו מתקיים רק בתקופה הטרום-מילולית. ההפרדה בין גוף לנפש היא הפרדה מלאכותית. המדע המתפתח של הנוירופסיכולוגיה העוסק בחקר המוח הראה את הקשר הבלתי נפרד בין תחושות גופניות, לרגשות ולמחשבות. חוקר המוח אנטוניו דמאסיו הראה שאין רגש או מחשבה שאינם מחוברים לתחושה גופנית.

החידוש של רייך, אבי הפסיכותרפיה הגופנית, היה בהפניית תשומת הלב לתפקידו המכריע של הגוף במנגנוני ההגנה. כדי למשל למנוע מעצמנו לחוש רגשות מכאיבים למדנו לצמצם את הנשימה למינימום וחסמנו את ההבעה בגרון המשמש כצינור הקשר בין הרגשות לתודעה. רייך הצביע על דפוסים גופניים שונים המופיעים אצל דפוסי אישיות שונים. היציבה, התנוחה, אופן הנשימה, מתח השרירים, כל אלו משמשים אותנו כדי לשמר את דפוס האישיות שלנו.

האם אתם מכירים את התחושה שדיברתם המון, הגעתם לתובנות אבל אין שינוי עמוק בחייכם? לפעמים הסיבה יכולה להיות נעוצה בכך שדפוסים גופניים מקובעים ממשיכים לפעול כדי לשמר דפוסים נפשיים ישנים. רייך קרה לזה 'שיריון גופני'. בפסיכותרפיה הגופנית אנחנו עובדים עם השיריון הזה, על מנת לאפשר לשינויים התודעתיים והרגשיים לבוא לידי ביטוי. פשוט, כי גוף ונפש אינם נפרדים.

קריאה נוספת

להרחבה על הפסיכותרפיה הגופנית בשיטת הביוסינתזה

להרחבה על הקשר בין גוף לנפש מומלץ לקרוא את מאמרי על הקשר בין בעיות בראייה לנפש שפורסם ב-Nrg

מה קורה בחדר הטיפולים? איך נראה טיפול בפסיכותרפיה גופנית? תוכלו לקרוא עוד בסיפורי הטיפולים.

איפה אפשר ללמוד בארץ פסיכותרפיה גופנית?  – פסיכותרפיה גופנית ברידמן , מרכז גופנפש ברמת השרון , ביוסינתזה בברושים ,  אנליזה ביואנרגטית , מכון האקומי, שיטת האקומי

מעוניינים בטיפול או ליווי אישי? הכניסו פרטים ואחזור אליכם בהקדם....

בואו נדבר

נוכל לברר בשיחה קצרה מה אתם צריכים ומה מתאים לכם.  

התקשרו אלי, כתבו ווטסאפ או מלאו את הפרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם!

בואו נדבר

בכמה דקות שיחה נברר מה אתם רוצים ונוכל להתאים את האתר לצרכיכם.

צלצלו אלי, כתבו ווטסאפ או מלאו את הפרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם!